Tidslinje

(just nu väldigt amerocentrisk, men det är en del av poängen – amerikaner har ganska dålig koll på världen utanför)

1964

 • Den första vågen av supermänniskor, i allmänhet kallade Gestalter, vaknar och upptäcker sina nya förmågor. De första dagarna spenderas i stor förvirring, men snart inser världen – och dess aktörer – potentialen.
 • Den förste Gestalt som öppet visar sig i USA är The American, som tycks förkroppsliga det amerikanska hjälteidealet och drömmen. Det visar sig snart att den förhatliga Sovietunionen också fått sin beskärda del Gestalter, vilket leder till ytterligare upptrappningar – och ett icke föraktfullt antal strider mellan The American och Soviets övermänniskor.
 • Även inom landet finns stor bredd på vilka Gestalter som skapats. Från den revolutionäre Subversive till Fountainhead, den ultrakapitalistiske Gestalten av det militär-industriella komplexet.
 • Sammanlagt räknar man med att kanske sammanlagt ett par-tre dussin Gestalter formas, världen över. Inte tillräckligt för att skapa några arméer, knappt ens tillräckligt för att vinna några krig. Fountainhead skickas ner till Vietnam efter att The American vägrat, men krigslyckan vänder ändå inte. Gestalterna är enmansarméer, men de kan ändå bara vara på ett ställe i taget.
1970-talet
 • Några gestalter grupperar sig kring The American och bildar superhjältegruppen PATRIOT under den amerikanska regeringens ledning. The American är obekväm i ledarrollen men ser ogärna den hänsynslöse Fountainhead som ledare, och axlar därför manteln. Som störst är gruppen när den har fyra medlemmar.
 • De mindre moraliskt nogräknade gestalterna formar ett mindre officiellt samarbete, mer av ett nätverk. Till sin natur är superskurken egocentrisk och individualistisk, och samarbetar ogärna med andra Gestalter.
 • Den Blodröde Kungen, Gestalt av Terror, påbörjar sitt sex år långa internationella krig mot mänsklighetens känsla av säkerhet. En hångrinande massmördare med blodrött ansikte som tycks kunna dyka upp vart som helst och som mördar till synes utan system, utan struktur, utan minsta möjlighet att undkomma.
1980-1986
 • De ideologiskt laddade motsättningarna börjar bli dammiga. De flesta Gestalter börjar inse att de helt enkelt är för få och för svaga för att göra några bestående avtryck på världen. Visst kan vissa av dem rasera städer – men det finns ganska många städer, många länder…
 • PATRIOT upplöses efter att The American försvunnit.
 • Mathias Power och övriga “superskurkar” har, till större delen, besegrats och låsts in i kryofängelser konstruerade av Doktor Null.
 • Fountainhead fortsätter jobba för amerikanska staten.
 • Bland Gestalter ryktas om en “Miss Information” som bäddat in sig djupt i den amerikanska byråkratin.
 • Tidsandan andas nyliberalism och privatiseringar, modet och kulturen är ytlig och glammig. De kvarvarande Gestalterna arbetar som PR-frontfigurer eller håller sig undan och försöker leva sina liv så gott de kan.
 • Doktor Null arbetar frilansande med NASA, och är ensam anledningen till att teknologin på vissa områden, som till exempel datorer, tagit åtminstone ett par års språng, och datorer och en del annat ligger teknologimässigt kanske närmare 1989-90.
 • 1983 sker det sista bekräftade dödsfallet relaterat till den Blodröde Kungen.

1987

Juni

3:e Rymdstationen Galatea exploderar. Andra Gestaltvågen startar. Chicago reduceras till postapokalyptisk zon av nerfallande vrakdelar. Ett monster väcks i zonens mitt. Chicago Trinity

26-28:e Timmy “Robot Boy” Wells misslyckas med att stoppa ett bankrån, råkar döda oskyldiga, flyr och blir hittad av Chicago Trinity och överlämnad till S.

29:e Theresa Power anländer och sätter upp bas i utkanten av den militärt bevakade Chicagozonen, som numera har en ordentlig mur omkring sig. The Voice introducerar sig.

30:e Underliga ljud i natten, som av skorstenar som öppnas, rök?

Juli

Onsdag 1:a Power Industries går ut med ett erbjudande om sjukvård; man får betalt för att gå till läkarundersökning; mer om man varit i Xhicagozonen och ännu mer om man är Gestalt. Abbie och Bob undersöks.

Fredag 3:e (?) Mystiska robotar dyker upp och går bärsärk. Chicago trinity besegrar dem, men The Shield skadas.

Tisdag 7:e Bob undersöker sig.

Torsdag 9:e Strid mot 3 robotar.

Fredag 10:e Pokerkväll som vanligt; men Bruce hostar olja och förvandlas till en robot.

Måndag 13:e Konstig dröm, borgmästare Harold Washington påträffas levande. Chicago Trinity åker in i Chicagozonen och kommer tillbaks med robotskalle åt polisen och hel robot åt S.

Onsdag 15:e Harold Washington går ut i radio och grundar Chicago Restoration Council.

Torsdag 16:e* Joseph Möller räddas från en arg Humans First-mobb.

Söndag 26:e Joseph Möller blir superskurken Armageddo och kidnappar borgmästaren. Chicago Trinity undersöker. Armageddo försvinner men borgmästaren släpps.

Måndag 27:e Tre Humans First-medlemmar hittas mördade. Night mare dyker upp och meddelar att man hittat en radiosignal i en robotskalle. Nedräkning 72 timmar. Sent på kvällen bjuds Chicago Trinity in till Powers bas och erbjuds trianguleringsutrustning i utbyte mot att Powers får orsaken, källan, till robotpesten.

Tisdag 28:e Chicago Trinity ger sig ut i Chicagozonen, hittar Gregory Flewelling och triangulerar sig fram till Engine, som de dödar.

Tidslinje

The End of the World as we know it krank krank